Снимка: архив, БулФото

Правителството увеличи броя на участващите в мисията ни в Афганистан военнослужещи с 50 души.

Усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им, посочват от правителствената пресслужба.

Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията, в резултат на което постовете за охрана ще бъдат значително увеличени.

Това води до необходимостта броят на участващия в мисията личен състав да нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи, което налага изменение на сега действащото Решение № 707, разрешаващо участието на до 110 военнослужещи.

Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа" е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса.

С друго свое решение кабинетът разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на Съвместната българо-американска подготовка "BLACK SEA ROTATIONAL FORCES - 17.1" - PLATINUM LION 17-2.

Съвместната подготовка ще се проведе в периода от 30 юли до 10 август в района на учебен полигон "Ново село".

Ще участват военнослужещи и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Украйна, Словения, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Албания, общо до 1000 души и до 37 единици сухопътна техника и въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase