Снимка: Bulgaria On Air

"Бузлуджа" не трябва да се превръща в музей на социализма. Около това мнение се обединиха в предаването "Денят ON AIR" проф. Вера Бонева и председателят на младежката организация на ВМРО в София Михаил Петров.

Мотивите им обаче защо това не бива да се случва са различни.

Още по темата
"Бузлуджа" не е мястото за този музей, тъй като в "Бузлуджа" има и момент на афиширане на най-високата партийна роля. Много е високо, много е символно мястото", посочи проф. Бонева.

Според нея трябва широк обществен дебат, включително и експертиза, за това какво да е бъдещето на чинията. И това с оглед на историческата стойност на връх Хаджи Димитър:

"Това място, то не е само история, то е литература, то е памет. Там, освен тази символична чиния, ние имаме един паметник с каменните надписи на 128 момчета, които са се включили в четата на Хаджи Димитър".

А според Михаил Петров БСП, която поиска паметникът на върха да бъде върнат на социалистите, няма основание за такова настояване.

"БСП се опитва да парцелира историята изцяло в тяхна полза. Иска това място да бъде свързано единствено с БСП, все едно там не са се случвали други събития", коментира Петрова.

В подкрепа на думите си той посочи, че столетницата 28 години не е действала по въпроса с монумента, а сега търси тема, около която да се шуми.

Вижте повече на Bulgaria On Air!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase