Снимка: архив, Reuters

Гъби и билки изкарват поминъка на живеещите в малки градчета като Златарица ромски семейства. За да се включат в гъбената еуфория, цели фамилии гурбетчии зарязват добре платената си работа в Германия, Белгия и Холандия и се връщат заради гъбената треска.

Причината е, че от трюфелите например може да се изкара по една средна месечна заплата само за половин час. Това е в пъти повече от парите, които гурбетчии изкарват на Запад.

Според старите гъбари в Балкана има около 20 вида диворастящи гъби, като 6-7 вида от тях се изкупуват. Най-интересното обаче е, че в Еленския Балкан се ражда и най-скъпата гъба в света, трюфелът.

Изкупната цена зависи от сезона. Най-евтини са те в началото, между 60 и 70 лв. килото, тъй като все още не са толкова ароматни. През есента, когато достигнат своята зрялост цената им може да удари и до 250 лв. за кг, пише "Монитор".

Освен от аромата цената на трюфела зависи и от неговото качество. Най-търсени са онези, които са от 25 грама нагоре, не са червиви и са запазили своята цялост. Те се изнасят директно за Италия и Франция. Като вид в Еленския и Златаришкия балкан, най-разпространен е черният трюфел, има и кафяви, а най-малко са белите, които са и най-скъпи. Това обаче не пречи на онези гъбари, които знаят находищата им, само за половин час да си докарат една средна месечна работна заплата.

Повечето от набраните гъби ромите от Златаришко продават в изкупвателните пунктове. Тъй като там обаче те им се заплащат в зависимост от качеството и се делят на категории, берачите предпочитат да запазят гъбите от най-ниската категория и след това да ги пуснат на пазара във Велико Търново. Там само преди няколко дни кило манатарки непочистени и от най-ниското качество – наядени от червеи или леко започнали да преминават, се продават за цена от 12 лв.

Брането започва още през април, когато се появяват първите тръбенки. Тази година цените са паднали доста, но преди 2-3 лета цената на тръбенката в началото на сезона започвала от 25-30 лв. и постепенно падала до 4 лв. Най-ранобудните и онези, които знаят туфите, където растат гъбите, през първата седмица-две на ден
спокойно си докарват до 150-200 лв.

След тръбенките се появяват и останалите пролетни гъби, челядинката и пачият крак, които са сравнително евтини и се изкупуват по 2-3 и 4-5 лв. за килограм. Манатарката - царицата на гъбите, се търгува в зависимост от качеството, като средната й цена е около 6 лв/кг. По-рядко срещани са и майската гъба и смръчкулата.

Освен с гъби, берачите си докарват допълнителни доходи и от билки. Желаещите да се занимават с брането на лечебни треви обаче са доста по-малко от гъбарите. Причината са ниските изкупни цени на билките и по-трудоемката работа по събирането им. На ден от билки трудно могат да се докарат повече от десетина лева.

Коментари Напиши коментар

17

Алилуя

преди 3 години

Аз се чудя защо никой не иска да работи в туризма и то при тия страхотни заплати от 400 лв за 12 ч. на ден,а те всички беряли гъби и билки.

16

въХ

преди 3 години

Родата на Мария Захариева се завръща в България.Малелееее какъв ужас.Да бяха си останали в Германия, Белгия, Холандия.Там трюфели няма ли?

15

26

преди 3 години

Джипситата навярно са наясно, че при близки срещи с глигани, мечки, глутници вълци или преселници към Европа, по-слабата популация винаги дава фира.