Снимка: Reuters, архив

От 11.00 часа до 15.00-16.00 часа е добре да сме на сянка и да не сме на плажа. Това препоръча дерматологът доц. Жана Казанджиева за подготовката и поддържането на кожата през летния сезон.

"За всички, които работим все още в града и не сме отишли на морето, фактор 30 обикновено е достатъчен за градски условия. За сметка на това през уикенда, ако отидем до близките басейни, язовири и т.н., тогава ни трябва задължително водоустойчива фотозащита. Това е отбелязано на етикета на този вид кремове и масла. Хубаво е да се използва, защото дори излизайки от водата, имаме все още останала защита срещу слънцето", коментира доц. Казанджиева пред "Фокус".

Тя посочи, че не бива да се пренебрегват децата и задължително да се намазват с детски фотозащитен крем.

"Те са специални, максимално изчистени от консерванти, парфюми и дразнещи съставки. Освен това, се срещат под формата на спрей и мляко, защото едно дете не може да бъде накарано да седи мирно на плажа и майката максимално бързо трябва да нанесе фотозащитата. Много често обаче се оказва, че фотозащитата не е в достатъчно количество. Обикновено слагаме един тънък слой и разчитаме, че целия ден сме защитени. Това изобщо не е така", поясни доц. Казанджиева.

Според нея въпросът е фотозащитата да бъде в достатъчно количество и да се подновява достатъчно често, което означава през 3-4 часа, ако през това време продължаваме да седим на слънце.

По темата за солариумите и това дали все пак има някаква полза за кожата от тях, доц. Казанджиева обясни, че не е специалистът, но това е една голяма борба, която е на всички нива.

"Както Европейската академия по дерматология, така и голямата Агенция за лекарства на САЩ, излизат с едни декларации, които окачествяват солариумите като рискови. Това не е в моята част, въобще не е в дерматологичната част. Това са измервания, които се правят от физиците. Няма нищо страшно, ако солариумът се прави за абитуриентския бал или за някакъв повод, за който искате да имате хубав тен. Опасно е прекаляването със солариума и там са насочени в момента усилията", добави тя.

По думите й има световни норми, които излизат в литературата колко и какъв да бъде солариумът. "Пак казвам, това не е частта на дерматологията. Нашата част е да ви предпазим от слънцето, а не да пресмятаме дали и колко може да се седи в солариума", каза още доц. Жана Казанджиева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase