Снимка: архив, БулФото

Българинът - оптимист е на възраст 18-35 г. с висше или полувисше образование. Живее без брак, семеен е или живеещ на семейни начала в домакинство със собствени доходи, с едно или две деца.

Дяловете на жените и мъжете оптимисти са равни, според проучване на Института за политика, проведено със собствени средства.

Изследването е проведено от Института за политика и Института за изучаване на човека и населението сред 1200 души в 44 населени места от 10-21 април.

Нивото на оптимизъм е сравнително високо – 3,42 по 5-степенна скала. При подобно изследване преди близо 25 г. (през 1993 г.) оптимистите са били 2,67 по същата скала.

39% от анкетираните казват, че понякога са щастливи. 52% обаче заявяват, че почти винаги и често преживяват щастливи моменти. Резултатът е изненадващ поне що се отнася до масовото мнение, че българите не се възприемаме като щастлив народ, смятат изследователите.

Хората, които по-често изпитват щастие, се самоопределят като привърженици на център-дясното. Това са по-млади хора с висше образование и по-високи нива на доходите. На другия полюс са тези, които се идентифицират в център-лявото. Те са основно над 60-годишна възраст, с по-нисък доход и по-ниско образование. Т.е. факторите възраст, образование и доходи влияят върху личната интерпретация на състоянието на щастие.

Средната стойност на тревожността на българите е малко по-висока от средната – 2,3 по 4-степенна скала. Участниците в изследването заявяват, че понякога и често преживяват в състояние на тревожност. Хората с по-високо образование са по-малко тревожни и отбелязват по-ниски резултати по скалата. По-тревожни са хората, преживели развод, раздяла, загуба на съпруг или съпруга.

Макар и по-малка в сравнение с нивата на оптимизъм, удовлетвореността от живота също отбелязва умерени резултати – 2,89 по 5-степенна скала. Пикът на житейската удовлетвореност е при 46-55-годишните. Самотата е един от факторите, които понижават усещането за удовлетворение.

Тя обаче не е свързана с наличието или липсата на деца. Отново върху това състояние влияят степента на образование и сигурността – например броят източниците на доход в домакинството, посочват от института.

Като цяло щастието, удовлетвореността, тревожността и оптимизмът се движат в положителния дял на скалите. Ясно се очертават по-негативни нагласи у хората с леви политически предпочитания, което може да се обясни с поколенческото различие (по-възрастни, с по-ниско образование и по-ниски доходи).

При изследването на Института, представено през май, е регистрирана висока степен на отчужденост от институциите и партиите. Ако към това добавим индексите за самооценка от сегашното проучване, можем да направим извода, че отчуждението е защитен механизъм, посочват анализаторите.

Чрез затварянето в личния свят, хората преодоляват разочарованието от срещнатата несправедливост и необяснимите взаимоотношения във властта и така предпазват психичното си здраве в нормалните стойности.

Коментари Напиши коментар

31

До футоролог ли си..

преди 5 години

Живея на запад.Имам постоянна работа във фабрика и ползвам всички възможни привилегии които се полагат на местните работници-платен годишен отпуск,осигоровки за пенсия,здравно осигоряване,всеки месец право на 2-а дена платено от работодателя отсъстие от работа ако ми се налага,безплатен достъп и ползване на басейн и фитнес зала в града,безплатен обяд и напитки и кафе и т.н.Заплатата ми сега е 10 пъти по-голяма от тази която взимах в България/средностатистическата за страна заплата.Май ми е зле😀

30

Анонимен

преди 5 години

До До 30Като си качествен учител, защо не знаеш, че 'не искам' се пише отделно.Май ще излезе, че не си хич качествен. :(

29

Бензинджия

преди 5 години

Очакван резултат. Неграмотните соц продукти е нормално да не са удовлетворени и щастливи като се налага да работя и не могат да крадат. Аз нямам познат които да не е щастлив. Но почти всички са недоволни, че все още има с.е.л.я.ц.и които спират по градинки и тротоари, които си хвърлят *** навсякъде, които не си вършат добре работата и т.н. естествено и са с голямо самочувствие. Още 20-тина години и като заминат повечето соц военни, работници и лоши лелки, нещата ще се пооправят.