Кунева и Павлова. Снимка: БТА

Председателството на Съвета на ЕС може да даде шанс на България да смени своя имидж, смята министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз-2018 Лиляна Павлова.

"Нас не ни познават достатъчно с позитивни неща", коментира Павлова по време на дискусията "Европа отново на път" днес в София.

Още по темата

Тя припомни, че 2018 г. е европейската година на културното наследство. В наши ръце е и през културата, и традициите, и историята, и през културната програма на председателството да се опитаме да променим имиджа и познаването на България, отбеляза министърът.

Според нея не стои въпросът дали ще има Европа, а в какъв формат, предаде БТА.

Тя отбеляза, че за България основните теми, познати като трите "К", са конкурентоспособност, кохезионна политика и култура. Но след днешния дебат по-скоро на дневен ред идва на първо място да бъде консенсусът - и в областта на климата, и на кохезионната политика, след това - конкурентоспособност и културата, тъй като 2018 г. е европейската година на културното наследство и това е уникална възможност България да бъде показана по различен начин, коментира Павлова.

Вицепремиерът в служебното правителство, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС, Деница Златева посочи, че са определени политическите приоритети, предстои да бъде приета и националната програма, а към края на естонското председателство ще има яснота и по законодателните актове.

Относно Шенген ще има доста важни и чувствителни досиета и за България, коментира тя. Независимо, че не сме член на Шенгенското пространство, ние изпълняваме изискванията по отношение на опазване на външните ни граници, надявам се, че в най-кратко време ще имаме и така желания достъп до визовата информационна система, каза Златева.

Според нея необходимите допълнителни стъпки вече не са на техническо, а на политическо ниво за влизане и в Шенген, и в Еврозоната. Тя отбеляза, че много често чува от нашите партньори и от колегите в Брюксел, че бъдещото приемане на България в Шенген е свързано с теми като антикорупция, съдебна реформа, механизма за сътрудничество и оценка, които не са пряко свързани с готовността ни и възможността да осигуряваме надеждна защита.

Председателството трябва да даде увереност на нашите европейски партньори, че сме държава, която може да се ползва с доверие, и успява да балансира между различните интереси, коментира Златева.

Меглена Кунева, бивш вицепремиер в кабинета "Борисов 2" с ресор "Българско председателство на ЕС", отбеляза, че са се сменили трима национални координатори, но винаги са работили в много добра приемственост. Така и ще продължи, защото това е действително национална задача, заяви Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase