Снимка: архив "Булфото"

Полицаите отново се готвят за протести. Най-големият синдикат в МВР обяви стачна готовност, ако не бъде прието искането за поне 15-процентно увеличение на заплатите на служителите от юли тази година.

В писмо до медиите от Синдикалната федерация на служителите в МВР припомнят, че участниците в последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента са били единни, че системата на МВР се нуждае от нови кадри и от по-високи заплати.

Още по темата

Синдикатът обаче изразява тревога, че никой от управляващите досега не е опровергал изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетът на МВР ще бъде намален с 300 млн. лева от догодина.

Организацията предупреждава, че такива изказвания могат да взривят системата за сигурност. Синдикалистите застъпват и тезата, че парите за МВР не само, че не трябва да се намаляват, а напротив – трябва да се увеличават.

"Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите си купуват сами всички консумативи, включително и униформите", се казва още в позицията на синдиката.

Полицейският синдикат има опит в организирането на протести. През 2015 година беше организирано масово недоволство заради плановете за орязване на социалните придобивки на полицаите. Заради протестите, правителството оттегли промените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase