Общ преглед

Jiweq w Bylgariq i ejednewnoto pisane na bylgarski ezik bi trqbwalo da e mongo wajno za men. Dwadeset i 4etwurty mai e otli4en powod wsi4ki da pomislim wyrhu towa...Moje6 li da pro4ete6 tova? :0 

Този надпис "краси" кулоарите на парламента от днес като част от изложбата #ДайНаКирилица. Плакатите с надписи на кирилица и на маймуница са изложени по иницатива на АСОРИ, а целта е по повод наближаващия 24 май да се подкрепи кирилицата. 

24-те пана от изложбата представляват двойни експозиции с идентични текстове - стихотворения, част от песни и др. 

Едно от тях е класиката на Никола Вапцаров "Прощално". На "маймуница" то изглежда така: Рoniakoga 6te idwam vuv sunia ti kato ne4akan i dale4en gost... Не почувства нищо, нали? Zashtoto e na maimunica, пише под стиха.

Това е и надписът под повечето от паната в изложбата. 

При откриването на изложбата бе припомнено искането на патриотите от миналата година за петиция до Европейския парламент в защита на кирилицата. Инициативата за това е на Асоциацията за социална отговорност, а крайната цел е да се въведе задължение за производителите на дигитални и електронни устройства да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език. 

Изложбата бе открита от шефа на парламента Димитър Главчев. Той призова да използваме кирилицата, освен, защото е наша и заради това, че е естетически красива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар