Снимка: Булфото, архив

Сезонът на високите треви и на кърлежите дойде. Никой не е застрахован, докато не мине косачката и слънцето на изсуши тревата. Едва тогава се смята, че рискът да ни ухапе кърлеж е сведен до минимум.

Лекарите апелират, ако имаме кърлеж, да не го горим или въртим. Ако не знаем как да го махнем безопасно, по-добре е да идем в най-близката поликлиника.

С премахване с пинсета рискът от инфекция е минимален. Съветът е всеки кърлеж да се носи за изследване в Центъра по заразни и паразитни болести, а ние да се преглеждаме внимателно.

Профилактиката се състои в избягване на високите треви.

В столичните паркове и градини пръскането и косенето са започнали още в края на март, а за междублоковите пространства районните кметове гонят срокове до края на май.

Сигнали за неокосени площи може да подава всеки до съответната районна администрация или до дирекция "Зелена система” в Столична община.

"Родителите трябва да избягват да пускат децата на тревни площи, които не са предварително окосени и обработени. Да не се разхождат кучетата там, където има високи треви. След всеки излет в градинка децата трябва да се огледат добре”, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести пред Нова телевизия.

Заразяването от кърлеж става след 12-ия – 24-ия час час, допълни той.

"Лично моето мнение е, че след ухапване от кърлеж е добре да се вземе антибиотик след консултация с лекар”, посъветва проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase