Архив: Булфото

Подписка за закриването на Социално-педагогическия интернат в Драгоданово започнаха днес жители на сливенското село. Поводът за това е смъртта на 63-годишен мъж от селото, открит обезглавен в понеделник, в изоставена къща. Главата на мъртвия е открита в съседен двор. Смъртта според съдебния лекар е настъпила два дни по-рано - на 6 май.

Според хората не става дума за нещастен случай, а за убийство. Кметът на Драгоданово Станчо Станчев, който е бивш разследващ полицай, разказа, че според първоначалната версия Георги Кънев е загинал, падайки върху счупен кинескоп на телевизор.

Още по темата

В хода на следствието 13-годишно момиче от интерната е разказало пред полицаите, че е срещнала мъжа в къщата и след спор между двамата, го е бутнала, а той е паднал върху счупения телевизор. Случаят се разследва, назначен е наблюдаващ прокурор, но към момента не е повдигнато обвинение, заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев.

Според жителите на селото, настанените в интерната около 30 деца, безконтролно излизат от сградата, извършват кражби, държат се непристойно, нападат възрастни хора и животни, вандалстват и проституират. Изоставената къща, където е бил открит мъртвият мъж, е била използвана като място за проституция.

Директорът на СПИ-Драгоданово не пожела да разговаря с журналисти и не отговори на телефонни обаждания. Това не е първият случай, в който драгодановци искат закриване на интерната.

При посещение на националния омбудсман Мая Манолова през октомври, 2016 година, тя настоя въпросното заведение да бъде първото закрито от подобен тип в страната. Мотивите й бяха "лоши битови условия, нездравословна храна, занемарен учебен процес, безцелно пропиляване на времето на тези деца, липса на лично пространство, на джобни пари и липса на перспектива пред децата, въдворени там."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase