Снимка: bgonair.bg

Представител на инвеститор се е срещнал с Петър Стоянович по времето, когато той бе министър на културата и му е предложил 100 хил. лева, за да бъде съборена емблематичната за София "Двойна къща".

Това разкри самият Петър Стоянович пред Bulgaria ON AIR, коментирайки изчезващите емблематични за София сгради и защо продължаваме да рушим културното ни наследство.

Още по темата

"Това е проблем на манталитета и качеството на политическата класа. Няма достатъчно гражданска енергия и критики, за да може обществото да притисне политиците да си свършат работата", сподели Петър Стоянович.

Бившият министър на културата е категоричен, че има големи пропуски в действащия Закон за опазване и закрила на културното наследство и по думите му той е направен така, че да може да удовлетвори всякакви бизнес интереси.

Стоянович отправи призив към кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Здравко Здравков да предложат защитата на недвижимото културно наследство на страната ни да влезе като част от приоритетите на управленската програма. Той е убеден, че единственото решение на проблема е в промяна на закона.

Bulgaria ON AIR потърси позицията на Столичната община като страна по казуса с "Двойната къща". Зам.-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов обясни, че в случая има подмяна на обществения дневен ред.

"През 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията и е изготвил проект за съхраняване на културната ценност. Внезапно миналия ноември внася предложение с искане да се отнеме статутът на обекта, което му развързва ръцете. Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря", обясни Чобанов и подчерта, че институциите са помогнали за лошите намерения на собственика.

Той е категоричен, че експертите, които са "работили за ликвидирането" на "Двойната къща", трябва да бъдат освободени. "Изпратихме сигнали до прокуратурата за други случаи, готвим и още сигнали", отбеляза Тодор Чобанов.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Веждю излъга, че не бил подписал. Показаха по тв подписа му. Има да наваксва загубеното от Катебе.

10

???

преди 4 години

Преди 2 часа написах, че е задължително:
1. Собственикът на парцела да възстанови съборената сграда до най-малкия детайл.
2. Да му бъде наложена солидна глоба,защото е знаел, че сградата е културна ценност - получил е и е изпълнил предписания да представи проект за съхраняването й. После е изхитрувал, сдобил се е с решение за промяна на статута на сградата.Тоест, постъпил е нагло.
3. Виновните чиновници да бъдат лишени от правото да работят в държавни институции.

Коментарът ми обаче е изчезнал!

9

Наблюдател

преди 4 години

"Пропуски" в този закон няма. Той умишлено - съзнателно е създаден такъв ! Този министър може и да не е взел 100-е бона но очевидно друг ги е взел! А вероятно на всички вече е ясно, че са взети всички мерки който е взел рушвета да е "законно"! Това естествено ги чака и други паметници на културата побаднали в полезрението на разни "инвиститури"!