Снимка: Reuters, архив

Хакерските атаки срещу мобилни телефони са се увеличили 400 пъти за последната година.

Тенденциите са, че хората използват смартфоните си като компютри, но не се грижат за тях като компютри, и атаките са се увеличили с 400% за една година.

Причината - по-лесно да се проникне е липсата на грижа от собствениците. Някои от приложенията са фалшиви. По данни на "Касперски" и "Гугъл" има редица приложения, които могат да заразят вашето устройство и да го направят достъпно за злонамерени хора - това могат да бъдат както приложения от фенерче, приложения за клавиатури, така и обикновени аркадни игри.

Aлександра Генадиева е една от стотиците хиляди българи, които ползват мобилния си телефон за всякакви цели - комуникация , забавление и интернет банкиране.

"Свалям приложения всекидневно и ми се е случвало да спре да работи, да забие", казва тя.

Възможно е да сме уязвими за вирус през мобилния телефон дори когато сваляме приложения от лицензираните платформи, твърди експертът по киберсигурност Ваня Палейкова.

"Последният вирус се казваше "Пеещият кит" и достигна до 85 милиона телефона и 10 милиона се заразиха. Телефонът отваря денонощно реклами, без собственикът му да знае, от което печелят хакерите", обясни тя.

Последствията може да са болезнени за потребителя - цялата кореспонденция в чатове, електронното банкиране и вашата локация са разкрити.

"Вирусът вижда целия трафик през телефона", казва Палейкова.

Трите най-популярни начина да изложите телефона си на риск са свързване към обществени безжични мрежи, дупки в операционната система - те се използват успешно от хакерите, защото потребителите избягват да обновяват, и чрез заразени приложения – потребителите ги качват с охота, защото не обръщат внимание достъп до какви данни им иска приложението.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 години

Стига писахте глупости че станахте за смях

26

Хейтър Тролев

преди 2 години

последните години всички си дадоха сметка че е по-доходно да им се плаща капка по капка , а не един път , затова много от приложенията са "безплатни" като в замяна им даваш достъп до инфо ,която им носи доходи или до пространство на екрана за рекламки.

25

Анонимен

преди 2 години

"Свалям приложения всекидневно и ми се е случвало да спре да работи, да забие", казва тя. - машалла моме, жива и здрава да си дълги години, все така да си ползваш техниката. Хилядната армия дет се занимава с поддръжка и ремонт ще седи гладна ако няма такива, като тебе.