Снимка: Булфото, архив

Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл“.

Едва 30,9% от анкетираните смятат, че след референдума в Турция няма да има заплахи към страната ни. 5,5 на сто не могат да преценят

Още по темата

Може би и заради тревогата от Турция, заради исторически опит, а и заради конкретни изказвания на официални турски представители, по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция, анализират от "Галъп интернешънъл“. 

61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в наши избори.

68% смятат, че е разумно да се въведе уседналостта за участие във вота, а 30 на сто са на обратното мнение.

80% пък подкрепят идеята да се спре външното финансиране на вероизповеданията.

Активната регистрация също се нрави на българина – 75% от запитаните са за регистрация на всеки, който иска да гласува.

Закономерно се възприема и идеята за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически – близо 72 на сто смятат, че това е нужно срещу 22%, които са против.    
 
В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм – 58% са против, а 40% подкрепят идеята.

Според анализаторите това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си.

Като пример те посочват, че 61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение.

Повечето наши сънародници тук са на мнение, че Българите, които са отишли да живеят в чужбина по икономически причини, имат право да гласуват за български институции, защото внасят пари у нас – 63,9%.

33,4% пък казват, че българите, заминали да живеят в чужбина, нямат право да гласуват за български институции, защото техният избор ангажира живеещите в България.

В отношението си по класическата дилема "национална сигурност или човешки права" 57,7% избират сигурност, а права – 38,1%.

49,1% имат положителни очаквания за новия парламент, а 24% имат отрицателни.

Това е закономерният кредит на доверие за всеки нов парламент.

Служебното правителство се възприема толерантно от българите  - близо 50% от запитаните казват, че имат неутрална оценка за работата му.

Идеята за увеличаване на пенсиите среща подкрепа от 92,9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase