Снимка: архив Булфото

Държавна сигурност е следила голяма част от българските музикални звезди от времето на комунизма.

Сред тях са примата Лили Иванова, Богдана Карадочева, изпълнителите от "Щурците" и "Сигнал", Катя Филипова и др.

Това става ясно от думите на Екатерина Бончева, която е член на Комисията по досиетата. Тя коментира последната книга на Комисията, посветена на хората от музикалните среди.

"В нея се споменава диско заразата - ДС се опасявала, че прониква в България. Казва се, че дори у нас трябва този жанр да се управлява, защото диско музиката вкарвала "озападняване". И то е трябвало да се канализира в руслото на марксизма и линията на партията", разказва Бончева пред "България днес".

В края на сборника има списък с 80 имена, които са засечени в сведения на ДС. Сред тях Бончева не е засичала името на голямата звезда Емил Димитров.

"Но видях това на Лили Иванова. Споменават се група "Сигнал", Стефка Берова, Катя Филипова, Лили Иванова, Борис Христов, Михаил Хаджимишев, много имена. Освен изпълнители има много балетисти", обясни Бончева.

Според нея жертвите на ДС са както тези, срещу които тя е работила, така и част от онези, които са работили като агенти.

"Защото си представете как се променя психиката на един човек и в какво се превръща той, когато го караш да слухти и донася за най-близките си. Да не говорим за хората, вербувани в лагерите и затворите. Ако опрат пистолет до челото ти или още по-лошо - до челото на детето ти, ти няма ли да подпишеш? Ще подпишеш, и то с две ръце. Така че, когато говорим за жертви и за виновни, виновна е системата и БКП, която е създала тази система и я е толерирала", казва още Бончева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase