Снимка: bgonair.bg

Мариян Георгиев е първият българин, на който бе извършена кръстосана трансплантация на бъбрек в Турция. Съседната ни държава променя закона си за трансплантиране именно заради него.

33-годшният мъж попада в листата с чакащите за бъбречна трансплантация у нас и става част от статистиката – име и номер в различни медицински протоколи. Разбира, че шансовете за трансплантация в България са нищожни и се обръща със запитване към Турция.

Там са забранени кръстосаните трансплантации, от каквато той се нуждае. Историята на Мариян обаче трогва един от най-известните турски хирурзи и той решава да се захване с на пръв поглед обречената кауза да промени закона.

След трудна битка Мариян е одобрен за трансплантация, а донор се намира за по-малко от три месеца.

Трансплантацията преминава по план и Мариян разказва, че се е чувствал като прероден. Всичко е наред до Коледа, когато неочаквано обаче се почувствал зле.

Откаран е спешно в болница у нас, където тялото му отхвърля чуждия орган. Според турския професор причината е в спрените медикаменти, които потискат естествената реакция на имунната система. Това се оказва фатално и преобръща процеса на мига.

"Гняв не е точната дума, която бих използвал сега. Аз много, много съжалявам! Защото ние направихме чудо, направихме и невъзможното за него. Той заслужаваше това чудо", коментира пред Bulgaria ON AIR турският професор Гюркан Теллиоглу.

В момента Мариян отново е на хемодиализа. Въпреки всичко той продължава да се усмихва, а оптимизмът му печели хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase