Кадър: bTV

Малкият Байрям Али от село Тъжа заминава за Германия, където трябва да му бъде направена трансплантация. Това става, след като служебният здравен министър Илко Семерджиев подписа днес формуляр за лечението му в чужбина.

Още по темата

Деветгодишното дете ще бъде прието в Университетската болница в Тюбинген, Германия, като министерството ще поеме всички разходи по хоспитализацията, изследванията, лечението, бъбречната трансплантация, както и за грижите в следтрансплантационния период.

Формулярът бе издаден след заключенията на консилиум от български специалисти относно възможностите за лечение на малкия Байрям в България и прилагането на всички необходими документи за изпращането му в чужбина, уточниха от пресцентъра на здравното министерство.

Заради случая с 9-годишно дете се стигна до оставки във Фонда за лечение на деца, като директорът на фонда проф. Владимир Пилософ ще освободи поста си до дни, на 6 март.

Първоначално детето беше одобрено за лечение в чужбина, но държавата спря трансплантацията в Германия, ден преди заминаването му. След това обаче състоянието му бързо се влоши. През последните дни се налага ежедневна хемодиализа за детето, а кръвното му се покачва до 200 на 120.

Личният лекар на момчето обясни, че вече са правени опити за трансплантация в "Пирогов", но е преценено, че операцията е крайно рискована и технически невъзможна.

Преди Коледа Фондът за лечение на деца решава да поеме лечението на Байрям в чужбина. Според новия екип на Министерството на здравеопазването фондът не е потърсил правилните експерти, които да кажат дали детето може да се оперира в България и определи, че момчето ще бъде оперирано у нас.

Преди дни Байрям постъпи в болница "Лозенец", за да започне подготовка за трансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase