Снимка: архив, Булфото

Състоянието на 9-годишно дете, на което държавата е спряла трансплантация в Германия ден преди заминаването, се влошава. Близките на момченцето се тревожат, че животът му е заложен на карта.

През последните дни се налага ежедневна хемодиализа за детето, кръвното му се покачва до 200 на 120, съобщава bTV.

Близките на  Байрям Али обаче се тревожат, че животът му е заложен на карта, а лекарите у нас искат да си правят експеримент с него.

Още по темата

Личният лекар на момчето разказва, че вече са правени опити за трансплантация в "Пирогов", но е преценено, че операцията е крайно рискована и технически невъзможна.

Преди Коледа Фондът за лечение на деца решава да поеме лечението на Байрям в чужбина.Според новия екип на Министерството на здравеопазването фондът не е потърсил правилните експерти, които да кажат дали детето може да се оперира в България. И определя – момчето ще бъде оперирано у нас.

"Това е все едно да подпишете празен чек. Общественият съвет взема решение, но те не са експерти", обяви зам.-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев.

"Нека да не си прави експерименти, защото това не е шега работа. Искам да му кажа нека да обработва документите и да ни съдейства да ни помогне да пратим детето обратно в Германия", моли се дядото на Байрям.

Експертите по медицинско право предупреждават, че правата на Байрям са потъпкани, а действията на министерството – незаконни. Ведомството не може да отмени решението на фонда, а срокът за обжалване в съда отдавна е изтекъл.

"Детето може да търси възмездие и обезщетения по много начини, но единственото, от което той има нужда е лечение", коментира д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Засега е предвидено в четвъртък Байрям да постъпи в болница "Лозенец", за да започне подготовка за трансплантация.

Коментари Напиши коментар

17

9689

преди 5 години

Да, детето има право и трябва да бъде лекувано.Химикян да не си прави пиар.Между другото ако всички искаме да се лекуваме в чужбина.....Господ вижда ама тази баба не е ли видяла,че детето и е забременяло малолетно когато стават и най големите аномалии.Нашите братя трябва най напред сериозно да се замислят за тези малолетни булки.Тука е мястото на държавата да криминализира тази порочна практика.

16

Анонимен

преди 5 години

Няма господ, дами и господа, но и цuгaнeтo има право на живот.

15

Анонимен

преди 5 години

Новият министър да се намеси в спора! Все пак проблемът се създаде в неговото министирство.