Снимка: архив, БулФото

Да се изравни годишната норма на всички учители на 648 часа, настоява Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" в своя позиция.

Според синдиката е дискриминационно и не следва учителите да имат различна годишна или седмична норма.

В позицията се казва, че паралелно с изравняването на нормата на преподавателската заетост е необходимо да се въведе европейски принцип за измерване и подобаващо заплащане на допълнителната дейност на всеки учител - за проверки на контролни, за тестове и класни работи на учениците, които са ежедневни за учителите по математика, български език, чужди езици и по някои други предмети.

Заради увеличилите се задължения на директорите синдикатът предлага да се намали годишната им норма на преподавателска заетост от 72 часа на 36 часа.

От тази година основното образование приключва в седми клас и много училища няма да могат да осигурят учители-специалисти по доста дисциплини - музика, изобразително изкуство, география, физика, биология и други предмети, посочват от синдиката. Те предлагат годишната норма на заетост на тези специалисти да се намали, за да могат учениците и в малките училища да получат равен шанс и качествено образование. При сегашното положение това се оказва трудна или невъзможна мисия за директорите.

Според синдиката трябва да има допълнително заплащане за учителите, които работят с ученици от различни етноси, чийто роден език не е български. 

Важен акцент и постоянна тенденция на промените е закриването на помощните училища и въвеждането на децата, имащи нужда от специални грижи, в редовните училища. Като добро решение, синдикатът предлага да се намали седмичната норма на ресурсния учител от 30 на 24 часа, за да може повече училища да имат на разположение необходимите им ресурсни учители.

В позицията се посочва, че е важно предложението осигуряването на педагогически съветник и/или на психолог да стане задължително в институциите заради днешната динамична обстановка на постоянни промени, на агресивна и трудна среда.

"Разликата в заплатите на директорите на малки училища в сравнение с тези от големите достига до сериозно отваряне на ножицата - от 825 до над 1500 лв.", се посочва в позицията. В нея се уточнява, че това разделение се определя и е в зависимост само и единствено от броя на учениците в съответното училище. Затова Синдикатът "Образование" предлага заплатите на директорите да станат неразделна част от държавния образователен стандарт за нормиране на труда, като това ще бъде истинска реформа.

"Ако това предложение не бъде прието, то синдикатът ще настоява подобен механизъм да се възприеме и наложи към учителските длъжности, като заплатите на учителите да се нормират от 660 лв. до 1200 лв., съответстващо на директорския механизъм", се настоява в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase