Снимка: БТА

Всички работодателски организации отказаха да обсъждат минималната работна заплата на Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с мотива, че е свикано нелегитимно, тъй като вече решението за минималното възнаграждение е прието от Министерския съвет.

Още по темата

Бизнес организациите си тръгнаха демонстративно от заседанието, на което останаха само синдикатите и представителите на правителството – Томислав Дончев, Владислав Горанов и Зорница Русинова.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви пред медиите, че днешното заседание е свикано в нарушение на правилата, защото трябва да има петдневен срок при извънредни заседания, а днешната среща е организирана от вчера за днес.

Решенията, които това заседание ще вземе, не могат да бъдат легални и работодателските организации най-вероятно ще ги обжалват, стана ясно от изявленията на бизнеса.

Заседанието приключи бързо без работодателите.

По повод заканата на бизнеса, че ще атакуват решението за минималната заплата, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е обезпокоен и всеки има право да обжалва решение на тристранката.

Той не прие критиката, че заседанието на тристранния съвет е свикано незаконно. "Направихме всичко възможно в тази необичайна ситуация", каза Дончев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи поведението на работодателските организации като "нескопосан опит да атакуват повишаването на доходите в България". Той смята, че поведението на бизнеса "граничи с безотговорност".

По думите му трябва да се прави разлика между бизнеса в България и работодателските организации, защото според него никой от реалния бизнес не приема като проблем повишаването на минималната работна заплата.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също определи като бойкот поведението на работодателските организации и посочи, че синдикатът е напът да преосмисли възможността за следващи преговори по определяне на механизъм за формиране на МРЗ.

Той посочи, че заплатите в България зависят от политическите фактори и попита защо работодателските организации, които отказаха дискусията, продължават да настояват за ниски доходи в страната.

Тримата министри не можаха да отговорят на медиите дали ще има още едно заседание на тристранката по същата тема.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase