Снимка: Facebook

Малкият Дилян Христов, чиято съдба трогна хиляди хора от цялата страна, не успя да се пребори с коварната болест.

Момченцето беше с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. Във Фонда за лечение на деца обаче родителите му се сблъскаха с бавна и дълга процедура, която забави лечението на детето и рискува живота му.

Още по темата

За смъртта на момченцето, което си отиде от този свят само на годинка и един месец, бе съобщено във Facebook профила на майката Даниела.

Ден преди детенцето й да почине тя написа в групата "Живот за бебе Дилян" разтърсващите слова.

"За последно ми се усмихна преди повече от месец. Беше една лека и измъчена усмивка, но все пак усмивка. Няма го вече онова дяволито пламъче в очичките му. Гледат ме две малки, измъчени оченца, две големи зеници, изпълнени със страх. Болестта направи тялото му неузнаваемо. Думите не стигат", пише майката.

Преди три месеца лекарите преценили, че Дилян трябва да премине на обезболяващи. Момченцето страдаше от тумор на гръбначния стълб, който бе открит малко след раждането му и спешно опериран.

Въпреки хирургичната намеса туморът прогресираше и лекарите препоръчаха операция в чужбина. Родителите започнаха кампания за събирането на средства и това се оказва по-лесната задача, защото тромавия бюрократичен апарат на Фонда за лечение на деца в чужбина буквално бавеше спасението на детето им.

Именно забавянето на лечението на Дилян стана причина за проверки и промени във фонда. Междувременно в пловдивска клиника бебето премина през тежки химиотерапии, от които туморът не се повлия и отговорът на клиники в чужбина бе, че лечението е невъзможно.

Родителите взеха изключително тежкото решение да приберат детето си в Русе и да го гледат в домашни условия, доколкото могат.  Почивай в мир, малко слънчице!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase