Снимка: Кадър, Нова тв

Майката на пребития почти до смърт 3-годишен Христо се яви като свидетел на второто заседание по делото. Невена Велинска застана за първи път очи в очи с насилниците на своя син. За инцидента, станал, преди година и половина са обвинени двама младежи, които трябвало да гледат малкото дете, докато майка му е на работа в чужбина.

Невена разбира за инцидента от своя съседка, докато се намира в Естония. Завръща се по спешност и разбира, че 3-годишният й син е в кома с опасност за живота.

"Първото нещо, което ми каза, след като излезе от кома, беше "мамо". И аз бях до него", разказва пред Нова тв майката.

Още по темата

"Не може да има обяснение за такава жестокост. Това е едно 3-годишно дете. Вие можете ли да представите защо? Искам да страдат!", казва тя.

"От лекарите в "Пирогов" беше установено, че става въпрос за системен тормоз, а не еднократно действие. Не съм имала време да мисля кой ме сочи с пръст, кой какво мисли. Мога да кажа само, че получих подкрепа от моите приятели, най-близките ми хора, защото аз нямам останали роднини", разказва Невена.

От средата на 90-те години тя е вечно на път, за да изкарва прехраната си така, както може - като цигулар. Налагало й се да го оставя за около месец. След това четири месеца са били заедно, после отново месец жената е била на път. Поддържат връзка предимно по Skype.

"За мен беше много важно обедно и следобедно време да имам видимост и комуникация с моето дете", споделя майката.

"Случваше се да го оставям на много близки мои приятели. Детето не е поверявано на тези две момчета. То беше поверено на бащата на едно от момчетата. Те трябваше да живеят в моя дом. Единият аз никога в живота си не съм го познавала, не зная за неговото съществуване", обяснява Невена.

В дните около инцидента профилите на 18-годишните тогава младежи в социалните мрежи изобилстват от снимки с нацистки символи, а близките на Александър са изненадани от факта, че са му поверени грижите за едно 3-годишно дете.

Освен Патрик, оказва се, че домът на Невена в нейно отсъствие посещавали и други. Според приятелка на двете момчета, изслушана като свидетел по делото, Александър и Патрик се забавлявали като затваряли малкия Христо в шкаф. В съда обаче спомените й за това се изпариха. Спомни си обаче, че е виждала как младежите "потупвали" Еци. По думите й - с възпитателна цел.

В момента за детето се грижи и неговият баща, който преди инцидента не е имал такова желание.

"След като се случи това нещо с детето ни, той се обади и от този момент постепенно присъства в нашия живот. Слава Богу Христо е добре, вече е на 5. Ходи на градина. Той е най-миловидното и гальовно същество, той е един ангел. Много кротко дете, много умно и силно", казва още майката.

Психолози продължават да работят с детето, защото има последствия. "Не бих могла да забравя случилото се. Аз ще живея с това нещо цял живот", завършва разказа си Невена.

Коментари Напиши коментар

45

Ал.

преди 4 години

Погледнете не особено умно, изглеждащата майка - навярно ще прецените от пръв поглед,че толкова, колкото угледна е прическата, изразът на очите, мимиката й, толкова е и лекомислената й преценка за грижите над детето й. Защо не си намерила една селска баба - щяла е да гледа детето ти като писано яйце И пуйка няма да остави дете в ненормални ръце. Преди ония, тя трябва да бъде съдена!

44

Разстрел!!!

преди 4 години

Всички са за разстрел! Че двамата младежи трябва да бъдат осъдени и наказани и то доста сурово, преди да са пораснали и да са извършили някоя още по-голяма глупост Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО! От друга страна обаче родителите на детето СЪЩО СА ЗА МНОГО СЕРИОЗНО НАКАЗАНИЕ! И докато майката има някакво оправдание - била е на работа в Естония (макар, че спокойно е можела да си намери някоя обикновена работа и да си стой при детето), то къде е бил бащата и защо не е искал да се грижи за собственото си дете?!?

43

Анонимен

преди 4 години

карай ве важното е, че демокрация вее косите ни... щото през комунизма щяха да ги отстрелят, като кучета