Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Застрахователите ще имат достъп до данните от МВР чрез онлайн връзка в реално време от август следващата година. Това става с Наредба за регистрите на Гаранционния фонд и за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки, приета от КФН.

Още по темата

При сключване на застраховка "Гражданска отговорност", шофьорите ще предоставят само регистрационния номер на превозното средство и номера на свидетелството му за регистрация.

Така полиците ще се издават много по-бързо, тъй като с въвеждането на регистрационния номер на автомобила автоматично ще се зареждат всички данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талон, уточняват от КФН.

Създава се и правната и техническа рамка МВР да предоставя на застрахователите чрез онлайн услуга информация за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Тази информация ще бъде елемент от системата "бонус-малус" и по този начин изрядните водачи ще плащат по-малко за застраховката в сравнение с нарушителите.

Наредбата също така предвижда всяка издадена застрахователна полица да влиза автоматично в реално време в регистър на Гаранционния фонд, до който достъп ще имат МВР и КФН.

По този начин МВР ще разполага с информация в реално време за сключените полици.

С наредбата се урежда и поддържането на регистър на предявените и изплатените претенции и регистър по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и по застраховка "Автокаско", с което КФН ще може да проследява по електронен път всяка заведена претенция.

Чрез регистъра на претенциите КФН ще осъществява и постоянен контрол дали застрахователите разполагат с достатъчни резерви да изплащат обезщетения по автомобилни застраховки, които заедно формират над 70% от пазара на застрахователни услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase