Крепостта "Туида" край Сливен спечели в онлайн гласуване първото място в категория "Туристическа атракция/обект" в конкурс на Министерството на туризма. Това съобщи ръководителят на крепостта Мая Иванова. Конкурсът е за Годишните награди в туризма за 2016 година.

По думите на Иванова голяма част от културния живот в Сливен преминава през "Туида". През последните дни там е имало много посещения на туристи от други градове и интересът им е бил предизвикан от номинацията на обекта в конкурса.

Крепостта бе отворена за посещения на 22 декември 2014 година, след модернизиране в рамките на проект за над 5 милиона лева.

Извършена бе цялостна консервация на крепостните стени и надграждането им до нивата, които са били разкрити при разкопките на крепостта. Там има експозиция на бойна техника и снаряжение, макети на воини в цял ръст, облекла и др.

Ръководителят на крепост Туида каза, че подкрепата на сливенци е мотивирала екипа да работи още по-усърдно с още по-голяма отговорност.

„С награда или без, летвата, която поставихме, беше доста висока още със стартирането на първите ни проекти и мисля, че за две години не сме я сваляли“, завърши тя.

 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 5 години

Че то в статията си пише, че е надстроявана. Което за мен автоматично я прави безинтересна. Съжалявам, че до каквото се докосне министерство на културата после не става за нищо освен за да си режат лентични и да цоцат проекти. Но историческата или археологическата стойност е нула. А туристите това искат да усетят - автентичният дух. Зидаро-мазаческите усилия на група р.оми не са ми интересни, ама никак.

3

Иван

преди 5 години

До СотирТуида в сегашния си вид може да не е чак много привлекателна атракция, но е запазена във вида, в който е разкрита. Извършени са необходимите консервационни работи, без които зидовете не биха се запазили. Да се направи по-атрактивна, както на много други места в страната, като се дострои, като се вдигнат стените на нормалната височина и като се организират съвсем нови атракции, като тенекиените рицари на кон пред Царевец? Или като в Плиска да се направи отгоре нещо съвсем ново? Жалко!

2

Анонимен

преди 5 години

Само не я бетонирайте!