Снимка: архив Reuters

Собствениците на мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери ще може да сключват задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само за лятото, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането.

Вече за сезонните превозни средства задължителната застраховка ще може да се сключва и за по-кратък срок от една година, но не по-малко от 30 дни. Вносителите на поправката са депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според реформатора Мартин Димитров става въпрос за въвеждане на справедливост – да плащаш толкова, колкото използваш.

През пролетта рокери многократно протестираха срещу решението на парламента – собственици на мотоциклети, мотопеди, кемпери и каравани да плащат годишна застраховка "Гражданска отговорност", независимо, че през есенно-зимния сезон използването на този тип превозни средства да е невъзможно.

Недоволството на собствениците на мотори и кемпери беше свързано и заради приетите тогава промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка "Гражданска отговорност".

Така че днес депутатите ревизираха собственото си решение, взето преди някоко месеца. Причината – "съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства".

"По данни на Пътна полиция, само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000. Това, от една страна ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд и ще е причина за ненужно цялостно забавяне на работата им поради свърхнатоварване", мотивираха предложените промени вносителите им.

Коментари Напиши коментар

28

Сп??нс

преди 6 години

В Испания може да се застраховаш само за събота и неделя , слагат ти един GPS и ако докладваш произшествие ти гледат къде и кога си бил , през седмицата ако искаш си шофираш на твоя отговорност , като се има предвид че някои радари вече следят за тези неща -шанса да те "изгърмят" не е малък.

27

Анонимен

преди 6 години

аз за лятото си имам кабрио, но цяла зима стой в гаража и не го карам.На есен вкарвам кабриото в гаража и взимам джипа, който естествено не съм го ползвал цяло лято.Защо не може и автомобилите да плащат гражданска само лятото или зимата

26

Анонимен

преди 6 години

хансче карай си там гоуфо и не философствай много за неща дето не разбираш, ако имаш желание можеш да ходиш на следващото откриване на мото сезона и да кажеш на всички какви са на живо, щото не плащат нещо дето не ползват