Снимка: архив Булфото

Върху бутилките с минерална и трапезна вода няма точна информация за мястото на бутилиране, не всички данни са изписани на кирилица, а буквите са изключително малки. Това обявиха от Федерацията на потребителите в България.

От там напомнят, че това са изисквания на закона. Заради нарушенията на компаниите, бутилиращи минерална и трапезна вода - Федерацията ще сезира прокураратурата и Европейската комисия, съобщи шефът на организацията Емил Георгиев.

Той съобщи и че начинът, по който изглеждат етикетите, може да подведе потребителите. Георгиев съобщи и че трапезната вода би трябвало да е пречистена чрез осмоза, но не е сигурно, че тя се извършва.

От Федерацията са поискали здравното министерство да направи проверка по откритите несъответствия, съобщи БТА. Те са извършени, но резултатите от тях се забавили с 2 месеца. "Това води към мисълта, че са прикривани и други нарушения или че проверяващите са били некомпетентни", каза още Георгиев.

Той съобщи, че Федерацията ще извърши своя проверка на различните видове и марки води за състава и качеството на водата.

Обмисля се и идеята Федерацията да предоставя безвъзмездно знака си върху етикета на дадена марка вода, за да гарантира, че тя отговаря на закона. Това ще бъде обвързано и с постоянен мониторинг на спазването на изискванията.

Коментари Напиши коментар

12

Илияна

преди 10 месеца

Купувайки бутилка с минерална вода, вие не купувате вода, вие плащате за пластмасови шишета, които са основният замърсител на всички водни басейни на планетата земя. Грубо казано: Купувайки пластмасово шише с вода, вие замърсявате водата - замислете се.

11

Анонимен

преди 6 години

КУБИК ЧЕШМЯНА ВОДА (1000 ЛИТРА) струва 2 лева. Продадена като минерална - 200 лв.

10

Бай Ганьо

преди 6 години

Кока-Кола бутилираше през 90-те от чешмата. След това се извини, но глоба не плати. Всяка вода е минерална.