Снимка: БТА, архив

Изходът от потенциален балотаж Цачева – Радев става все по-неясен, според експресен телефонен сондаж, проведен от "Галъп интернешънъл" сред 1003 души в периода 23 до 25 октомври.

Още по темата

Според данните от сондажа, за първия тур Цецка Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред Румен Радев (16,3%) – на база всички имащи право на глас.

Продължава укрепването на позициите при Красимир Каракачанов (8,1%).

Ивайло Калфин, Трайчо Трайков и Веселин Марешки продължават да се движат "в пакет" - с подкрепа около 5% от всички имащи право на глас.

Близо след тях са Пламен Орешарски с 3,8% и Татяна Дончева с 2,9%. Явно започва осезаем растеж при Орешарски на фона на предишното изследване, посочват социолозите.

Експресният телефонен сондаж цели да улови новата ситуация – след подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски. Данните обаче не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи.

Наблюдава се стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително.

Декларативната активност към днешна дата може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас - според избирателните списъци.

Опцията "Не подкрепям никого" за първия тур се подкрепя от 5,6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза.

По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цецка Цачева и Румен Радев. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цачева – на 31,3%.

Очакваното наличие на опция "Не подкрепям никого", както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията. Затова и данните отразяват само най-общи нагласи.

****************

Изследването е възложено, финансирано и проведено от Галъп интернешънъл болкан. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Един процент от извадката отговаря на 56 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase