Идва ли край на кратките почивки в Гърция? Снимка: Dnes.bg

От пет години датира предложението на работодателите да не се сливат празнични и работни дни, но и да се премахне отработването в събота. За пръв път обаче имаме официално писмено становище и на четирите работодателски организации.

Още по темата
Това каза председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Петър Кънев пред БНР. По думите му в позицията на работодателите е бил посочен пример с майските празници, когато е имало 13 почивни и 18 работни дни.

"Преди около година възложих на хора от моята комисия да направят анализ каква е европейската и световната практика. В Европа, от тези 50 държави, само три - Унгария, Латвия и Румъния, освен България, имат практика да правят така наречените "отработвания", каза Кънев.

Той допълни, че навсякъде другаде този въпрос не е прието да се решава на федерално, или държавно ниво, както е в България.

В Австрия и Германия това е по договаряне между синдикатите и работодателите. Такава практика няма никъде другаде - в Съединените щати, в Америка, даже и в Латинска Америка. Всяка година, между три и пет дни са, реално, едни неработни дни., коментира депутатът.

Работодателите са представили и своя анкета, според която над 60% от работодателите са против, а едва 8% подкрепят отработванията.

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа", допълни, че синдикатите са предложили устно още миналата седмица - ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни, те са съгласни, но нека минималният отпуск да стане от 20 на 25 дни годишно.

Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не. Работодателите на съпруга и съпругата от едно и също семейство не си говорят, а е редно семейството от време на време да се събира заедно, аргументира се Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase