Снимка: архив, Булфото

Днес България празнува 108 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква "Св.Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Така България отхвърля васалната си зависимост с Османската империя. 

По традиция център на тържествата ще е Велико Търново.

Празникът ще започне в 7.30 ч. с Празнична света литургия отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангелски гласове", на която ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

От 09.00 часа следва Водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10.30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Официални слова. Празничен благослов. В 11.00 часа следва поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. В 11.30 часа празничното шествие ще тръгне към паметник "Майка България".

От 14.00 часа ще започне Екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност" - от църква "Св. Димитър Солунски", църква "Св. 40 мъченици", църква "Св. св. Петър и Павел" до Архитектурно-музеен резерват "Царевец".

От 19.00 часа на площад "Цар Асен І" ще се проведе изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ "Васил Левски". Следват Тържествена проверка в 19.30 часа и Аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Годишнината от обявяването на независимостта на България ще бъде отбелязана и в други градове на България с концерти, водосвети, военни ритуали.  Националният исторически музий пък ще покаже оригиналът на Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за "независимо Българско Царство" в църквата "Св. четиридесет мъченици" в Търново през 1908 г.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 6 години

А някой от всички вас *** дали се сети, че днес е и годишнина от смъртта на Иван Вазов?

56

критик

преди 6 години

Каква ирония че днес празнуваме 108 години независима България като сме част от европейският саюз и вече не сме независима държава.

55

Анонимен

преди 6 години

А Тиквата и Магарето (назначено от Тиквата) къде са?