Архив: Булфото

През първия учебен срок на новата учебна година ДАЗД предвижда пилотно наблюдение на агресията в училища от малки населени места.

Успоредно с наблюденията ще бъдат направени беседи с ученици по темите за превенция на насилието, агресията и училищния тормоз; ще се популяризира сред децата Националната телефонна линия за деца 116111 като средство за подаване на сигнали, за информиране и консултиране, съобщи в интервю за БТА председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Само за последните 12 месеца са приети близо 120 000 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111. Според Офелия Кънева е хубаво, че горещата линия се ползва и от родители.

Над 50% от обажданията са от възрастни, които търсят съвет и тълкуване на казуси и предизвикателства с деца. Малко над 40 на сто са обажданията на деца. Много голям дял от тях са по повод конфликт в рамките на семейството, обикновено с родител - близо 90 процента.

Председателят на ДАЗД посочи, че все още телефон 116111 не се разпознава достатъчно като инструмент от професионалните среди - едва 6-7 на сто от постъпилите сигнали за насилие са от учители, възпитатели, лекари или други професионалисти.

От октомври експерт на ДАЗД ще посещава поне веднъж месечно местата за временно настаняване на бежанци. Присъствието на ДАЗД в работата с деца бежанци ще се засилва, каза Кънева.

"Благодарение на поканата на "Съвета на жените бежанки в България", заедно със представители на ВКБООН, УНИЦЕФ и "Национална мрежа на децата" решихме да инициираме присъствие на експерт от ДАЗД лично, поне веднъж месечно, във всяко от местата за временно настаняване, обособени в страната. Ще започнем в столицата не по-късно от началото на октомври тази година", съобщи председателят на ДАЗД.

Офелия Кънева планира на следващото заседание на Националния съвет за закрила на детето на 30 и 31 октомври да бъде обсъдена темата, за да може максимално ефективно, в реално време и кратки срокове, да се предприемат действия и да се отстранят възможните рискове за децата; както и да бъдат мотивирани професионалистите в хуманитарната сфера да използват наличните ресурси по-ефективно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase