Снимка: Bulgaria On Air

Част от членовете на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, не одобряват предложенията в новия правилник на институцията. Те подготвят становище, което да изпратят до министъра на здравеопазването. Пред Bulgaria ON AIR Десислава Хурмузова сподели, че основният проблем е, че се сваля отговорността от Фонда при случаи на неблагополучие при предвижване на документите.

"Създават се някакви комисии и комитети, лекарски консилиуми, които да създават нови документи, а това ще затруднява допълнително родителите на децата", каза Хурмузова. Тя заяви, че родителят не може просто да кандидатства във фонда, а трябва да отиде в болницата и да помоли да се събере тази комисия или комитет, и с изготвения документ да кандидатства във Фонда.

"Директорът ще има по-малко работа и ще носи по-малко отговорност за това, което се случва в болницата, а как ще се предотвратяват конфликти и корупционни практики, не знаем", допълни представителката на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

По думите й тези становища ще се изготвят от външни експерти, които са внимателно подбрани.

Хурмузова заяви, че срокът е скъсен до 45 дни от подаване на заявлението до приключване на преписката "или до получаване оферта". Тя каза, че тази оферта може да се получи до много повече време и никой не носи отговорност за това.

"Облекчение по документацията е формално, защото подписването на 10 или 2 хартийки, не е от голямо значение, каза Хурмузова. По думите й родителите ще бъдат натоварени с нови документи за неща, които самите болници не знаят как ще изготвят.

"Към нито една болница няма конституирани звена, които да поемат децата на фонд. Министерство на здравеопазването трябва да уреди тази процедура във всички болници и едва тогава да прави промени в правилника, защото това ще побърка родителите и ще ги да тичат от лекар на лекар ", категорична е представителката на Общинския съвет.

Хурмузова каза, че промените в заплащането на лечението в чужбина на децата, също има промени, които не одобряват. "На какво основание здравната касата ще плаща лечението в ЕС. Не е ясно какъв ще е документът, който ще я задължи, защото тя си има свои процедури и документи, както и Фондът. Това не е изяснено и е предпоставка за забавяне и грешки", обясни Хурмузова. Според нея правилникът цели да ограничи колкото може повече плащанията по отношение на децата.

Тя каза, че Фондът ще плаща за импланти, но с какво, все още не е ясно. "Ние настояваме Фондът да се занимава с деца с редки заболявания в чужбина, а касата да си поеме всичко, за което има клинична пътека", обясни Хутмузова.

Тя сподели, че искането на Общинския съвет е да този проектен правилник да бъде свален и оттеглен от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase