Протестът на мотористите пред НС на 13 април. Снимка: Dnes.bg

Депутати от ГЕРБ са внесли в парламента промени в Кодекса за застраховане, които позволяват сезонните моторни превозни средства и превозни средства като ремаркета, например, да сключват "Гражданска отговорност" за по-малко от една година, съобщава БТА, като цитира  депутата Делян Добрев, член на парламентарните бюджетна и икономическа комисии.

Още по темата
Досега всички те, въпреки че са сезонни МПС, трябваше да сключват такава застраховка за цяла година.

Поради тази причина през април мотористи протестираха пред НС заради задължението да плащат целогодишна застраховка "Гражданска отговорност".

Ние предлагаме застраховката да може да е за различен срок, но не по-малко от 30 дни, т.е. ще могат да се правят едно-дву-три-месечни застраховки, според преценката”, разясни идеята Добрев.

Тя засяга мотори, мотоциклети, ремаркета, вкл. каравани и кемпери, за които ГЕРБ са предвидили разпоредба, която ги въвежда като понятие, защото до момента ги няма като такива по Закона за движение по пътищата.

Надявам се почти всички парламентарни групи да подкрепят тази промяна, защото в нея има много логика - как може да има едномесечна винетка и в същото време да няма едномесечна "Гражданска отговорност", още повече, когато става въпрос за сезонни моторни превозни средства, посочи Добрев.

Той уточни, че текстовете са съгласувани и с Комисията за финансов надзор. Дори да има съпротива от страна на застрахователите, при положение, че има логика и е в полза на хората и съгласувано с КФН, не виждам пречка да се приеме от НС, убеден е депутатът.

Очакванията му са следващата седмица законопроектът да се разгледа от водещата комисия - бюджетна или икономическа и до лятната ваканция на парламента да мине поне първото четене и в пленарната зала.

Коментари Напиши коментар

13

КОГА

преди 6 години

А за каруци.със тях стават много ПТПта.А и номера е хубаво да им сложат че сега са много удобни когато ги използват за кражба.Много ги товарят а като ги подгони полицията,макар че не се случва това ги оставят и бягат и после няма виновни.

12

Анонимен

преди 6 години

Аз като съм на село селска застраховка ли ми трябва?

11

МНЕНИЕ

преди 6 години

Този закон ще оскъпи застраховката .Досега какво имахме - сключваш сделка с застрахователна компания за разсрочено плащане , плащаш 3 месеца и спираш , догодина пак .Сега за един месец цената ще е в пъти по-голяма .Искат да затворят тази вратичка в закона .