Снимка: Reuters, архив

Според социолога Андрей Райнев англичаните не са знаели какво правят на референдума, след който стана ясно, че ще напуснат ЕС.

Още по темата

"Има проучвания, че 12%, което е всеки пети, от тези, които гласуваха за излизане на страната от ЕС, ако знаеше, че наистина ще се стигне до напускане, нямаше да гласува по този начин", обясни той.

"Ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия ще излезе от Великобритания и ще влезе в ЕС. Северна Ирландия са с неизвестна съдба. Обединеното кралство може да стане разединено кралство", коментира още Райчев.

Според него заради тази ситуация не е изключено кралица Елизебет II да абдикира.

"Тя е кралица на Англия и Шотландия, ако се разделят на кого ще е кралица?", попита Райчев.

За предстоящия вот за президент у нас той коментира пред Нова тв, че е напълно естествено ГЕРБ да обяви кандидатурата си през септември заради ситуацията, до която се докара.

"Имаше вариант да е кандидат на ГЕРБ с още партии, но това винаги води след себе си други малки партии, които носят два процента, но искат 10, те винаги са с много претенции. След това се колебаеха между няколко фигури, споделяха се възможности към Фандъкова, Цачева и Кристалина Георгиева", обясни социологът.

Според него и трите не са удачни за претендент за "Дондуков" 2.

"Йорданка Фандъкова е много скъпа, не си струва да хабиш успешен кмет за президент, по-трудно ще намерят човек, който да я замести, да е популярен в София, а загубят ли София, губят всичко", коментира Райчев. 

За еврокомисаря ни Кристалина Георгиева обаче се изказа доста критично. Причината е, че от неофициално съобщение на външното министерство на Албания е станало ясно, че тя е искала Тирана да я издигне за издигне за шеф на ООН, но албанците са отказали.

"И сега не мога да си представя как Борисов ще я издигне, това е страшен удар, защото премиерът лично назначава еврокомисаря", каза той.

Според него и председателят на парламента Цецка Цачева не е добър вариант за кандидат, защото "не е така аткрактивна, по-лелчеста е".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase