Снимка: архив Булфото

В България се унищожават 670 000 тона храна всяка година, а в същото време статистиката сочи, че всяко трето дете не се храни пълноценно. Милион и половина българи живеят под прага на бедност с доход под 330 лв.

Тези данни обяви омбудсманът Мая Манолова. Тя и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева обявиха началото на инициатива за намаляване на ДДС за дарените храни, защото се оказва, че да се дарява храна излиза по-скъпо на производителите и търговците отколкото да се изхвърля.

"Това е така, защото върху дарената храна производителите или търговците дължат 20% ДДС, а в случаите, когато унищожават храни не дължат нищо или когато са от животински произход – по 19 ст. на кг в екарисаж", каза Мая Манолова пред Нова тв.

Тя даде пример, че ако унищожи един тон кашкавал, търговецът ще плати 190 лв., а ако го дари, преди изтичане срока на годност – ще трябва да плати 800 лв.

"Тези 670 000 тона представляват 2, 2 млрд. порции храна", изчисли Мая Манолова. Тя съобщи, че дарените за година храни са 250 тона, което е под половин процент от изхвърлените.

Манолова, производители и търговци на храна, БЧК и Хранителната банка са написали писмо до финансовия министър Владислав Горанов с предложение да се освободи бизнесът от ДДС върху дарените храни. И за да не стават злоупотреби те предлагат 1% от годишния оборот на предприятието да се признава за дарение.

"Държавата няма да загуби нищо от това, но обществото ще спечели", беше категорична омбудсманът.

Най-често изхвърляните храни са колбаси, кашкавал, сирене – точно това, което липсва на трапезата на хората, обясниха Манолова и Кукушева. Омбудсманът призна, че мечтата й като национален защитник е България да пребори глада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase