Снимка: Булфото, архив

С 20 на сто са се увеличили случаите на болни от Лаймската болест и с 30% на тези с Марсилска треска.Тези данни изнесе професор Тодор Кантарджиев от института по заразни и паразитни болести пред Нова телевизия.

Още по темата

Той предупреди, че ако след ухапване от кърлеж се появи петно, веднага трябва да се потърси лекарска помощ, а медиците да изпишат едва - две дози антибиотик.

"Много е важно след всеки излет навън да преглеждаме кожата си за кърлежи. Един кърлеж трябва да се намира 12 часа в кожата ни, за да пренесе някакво заболяване. В първите часове риск няма", каза Кантарджиев.

Той разясни, че кърлежът се вади с пинсета и се хваща там, където е най-близо до кожата.

Отделно в аптеките има специални приспособления за вадене на кърлежи.

"Да не се върти, да не се маже с олио, защото така кърлежът преживява стрес и плюе кръв, което означава, че има риск от заразяване с болест. Трябва да се ползват медицински ръкавици при ваденето му и след това да се дезинфектират ръцете“, посъветва той. 

"Този сезон обработката на тревните площи в столицата започна по-рано. Сега се извършва частична обработка на паркове, градини и междублокови пространства, за които имаме сигнали от граждани", уточни Цезарина Илиева от РЗИ - София.

Близо 60 души са ухапани от кърлеж само за седмица във Варна. Това са официално регистрираните случаи. Броят на тези, които сами вадят кърлежите и не търсят лекар, не е ясен. В същото време хора от кварталите масово се оплакват от неокосена трева.

Коментари Напиши коментар

5

шъът..

преди 6 години

Кучетата пренасят тия кърлежиАма не казвайте на никого, че пак ще писнат от разните НПО и НЛО.

4

Анонимен

преди 6 години

Navremeto se praskashe, protiv komari,karleji..Uvi novite 4orbadjii nikoi ne go interesuva

3

Анонимен

преди 6 години

Ако видиш петното,вече е късно драги мои.Лаймската болест не се лекува,може само да се ограничи бактерията временно.Тоя професор да вземе да обясни на селяните.Лаймската болест ,индиректно убива хората като причинява тумори и рак.Кажете професоре как се води борбата с кърлежите в Европа.Там няма необработени площи.Тука ги бием с пинцетки.