Снимка: архив Reuters

6% от българските потребители в социалните мрежи одобряват атаката в Орландо заради сексуалната ориентация на жертвите, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Изследването, проведено непосредствено след атаката в клуб "Пулс" в Орландо, посочва някои тендеенции сред потребителите в Интернет.

Само 21% от потребителите са положително настроени към гей обществото като цяло, но 30% категорично критикуват хората с различна сексуална ориентация.

Въпреки това реакциите след нападението в клуб "Пулс" са основно осъждащи - 54% не одобряват нападението и повечето коментари са в знак на подкрепа или съчувствие спрямо жертвите.

Изненадващо е присъствието на позитивни мнения -  6% одобряват или извиняват постъпката на Омар Матийн само заради факта, че голяма част от жертвите са с хомосексуална ориентация. Събитието извади на показ и негативните настроения на обществото по отношение на САЩ, като много от потребителите в социалните мрежи обвиняват управниците на страната за случилото се. Критиката е насочена основно към оръжейната политика, но част от коментиращите критикуват и военната намеса на САЩ в страните от Близкия Изток.

Горещата тема в последните дни - "София прайд", също попада във фокуса на изследването. 75% от коментарите в интернет категорично осъждат провеждането на шествието, а едва 18% са за. 7% въобще не изразяват позиция по темата.

Повечето (82%) от несъгласните със събитието признават, че изпитват открита неприязън към ЛГБТ обществото. Голям е и процентът на хората, които твъдят, че не мразят различните, но и не одобряват откритата демонстрация на тяхната сексуална ориентация (13% от изказалите мнение). 
 
Twitter потребителите са най-възмутени от атаките (65%) и най-толерантни към гей обществото (31% положителни мнения). От друга страна пишещите във форумите са изключително негативно настроени към София Прайд (82% „против“), а във Facebook се наблюдава най-силна неприязън към ЛГБТ общността като цяло.

От направения анализ става ясно, че религиозните хора са сред най-острите критици на "София Прайд" и често са склонни да извинят насилието по верски съображения (83% от самоопределилите се като християни одобряват акта). За сметка на това в дебата за нападението християнството се споменава много по-рядко, отколкото гей обществото, исляма, тероризма и политиката на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase