Снимка: БТА, архив

Скандалът със зарята на Великден, инициирана от  архимандрит Дионисий, който беше наказан заради нея, гръмна, за да се прикрие друг скандал, който последва – отказът на БПЦ да участва във  Всеправославния събор, който трябва да се проведе на остров Крит. Това коментира бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Още по темата

"Днес вече е ясно, че по Великден е станало едно поредно чудо – чудото е, че Българската православна църква, докато е занимавала невярващия български народ със зарята и ограмоти всички по каноните как се правят литургии, всъщност зад това е стоял безпардонен акт, който извършва БПЦ – да откаже да отиде на един събор, който се готви от 1300 години”, настоя тя.

Преди дни Светият синод на Българската православна църква взе решение в пълен състав Всеправославният събор, който трябва да се проведе от 16 до 26 юни на остров Крит, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи, но след като това не стана, нашите висши духовници го бойкотираха.

Аргументите на Синода: предвиденото в залата за заседанията на Събора разположение на предстоятелите на автокефалните православни църкви нарушава принципа на равнопоставеност, а месторазположението на наблюдателите и гостите на Събора е неподходящо; в дневния ред липсвали особено важни за православието теми, "които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване"; заявени от поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора; невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Всеправославния събор, да бъдат редактирани текстове по време на работата му; "необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ в Събора".

"Може би правим прецедент в съборната практика, която е била прекъснато от 13 века, като я възстановяваме с бойкот", каза още Инджова.

Според анализатори зад отказа на БДЦ да участва в събора стои намесата на Московската патриашия, а  Българската православна църква поставя под въпрос провеждането на Всеправославния събор и обслужва отдавнашно желание на Московската църква той да не се проведе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase