Снимка: Dnes.bg

В началото на април Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria ON AIR, стартира свой специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България - тези величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Още по темата

Първият паметник, който ви представихме, беше величественият монумент на Христо Ботев в родния му град Калофер. А след него видяхте и уникалната Тракийска гробница в Казанлък. В третата седмица от нашия проект пък ви показахме един по-малко познат, но много величествен монумент - паметникът на Апостола на българската свобода – Васил Левски в Буново.

Днес е време да ви представим един уникален християнски храм, намиращ се в китното селце Добърско - старата църква "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". И ако пътувате за почивка в Банско или Разлог, то непременно трябва да се отбиете и до църквата. Според историческите сведения до издигането на Банско през края на XVIII век, Добърско е бил икономически водещо селище в Разложката котловина.

Но да се върнем към темата ни днес - храмът "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Той е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан през 1614 година от будни и заможни жители на селището. Всъщност, храмът не е особено голям по размери и според изискванията по време на робството не се е отличавал много от останалите сгради. Но вътре храмът е уникален и това може да го потвърди всеки, който се е докоснал до него. Необичайните похвати, използвани от зографите, са причина някои хора да виждат в изографисаните стени изображение на Исус Христос в... космически кораб.

Църквата е реставрирана през 1975 г., като са отстранени само наслагванията върху стенописите, без да са използвани бои. В двора на храма има аязмо, чиято вода според легендите е лековита. Точно стенописите и автентичната архитектура причисляват храма към най-ценните образци на българското изкуство и не случайно днес църквата е част от културното наследство, което е под защитата на ЮНЕСКО. Вижте я в следващото видео.

И не забравяйте, че целта на тази рубрика е проста, но и доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта обаче имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари. Така че грабвайте телефоните и фотоапаратите и снимайте!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase