Снимка: кадър Нова тв

Четиримесечният Дилян Христов все още не може да замине за лечение в чужбина. Бебето е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. След като у нас не може да получи адекватно лечение, семейството е насочено да търси помощ в чужбина.
 
Във Фонда за лечение на деца в чужбина обаче родителите се сблъскват с бавна и дълга процедура, който забавя лечението на детето им и рискува живота му.

Майката на Дилян смята, че именно българските институции са виновни за забавянето, а не болницата в Германия, където трябва да се оперра детето. Нужните пари за лечението са вече събрани, но Дилян все още не може да замине.

"Документи във Фонда съм подала на 10 март. Чакаха се експертните становища до 4 април. На мен ми беше казано, че се чакат експертни становища, а в регистъра на фонда виждам, че има отговори само на двама. Във Фонда звъня почти всеки ден, а в регистъра все още пише, че се чака оферта”, разказа пред "Нова тв" майката на детето Даниела Христова.
 
В рамките на благотворителна кампания за детето вече са събрани 145 000 лева. "Ние парите за операцията вече ги имаме. В началото нямах вярата, че ще се съберат парите, но вече я имам”, призна жената.

"Фонда не си свършиха работата", каза още Даниела. Тя призова да се направи нещо, за да се взимат по-бързо решения за децата в тежко състояние.
 
Директорът  на Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването Павел Александров потвърди, че все още се чака оферта за лечението на детето в германска клиника. По тази причина не е ясно кога детето ще замине за лечение в чужбина. Той обаче заяви, че забавяне няма. От Фонда не знаели кога ще се получи офертата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase