Снимка: архив, Reuters

Абсолютен хит сред гръцките шопинг туристи станаха шоколадовите бонбони. Преди големия християнски празник Великден съседите масово изкупуват от Благоевградско шоколадови изделия в промишлени количества, пише „Стандарт“.

Увеличение на гърци отчитат в последните няколко седмици търговците в Петрич и Сандански.

В пазарните дни в двата южни града пристигат автобуси и автомобили от южната ни съседка. Туроператори на юг от границата организират с голям успех екскурзии, най-вече за пенсионери, до България.

Целта на туристите е да направят обиколка на магазините в двата града преди Великден и да си купят евтини и качествени стоки. Пазаруват всичко - от хранителни продукти през прах за пране и дрехи до зарзават.

Мнозина купуват малки сувенири за своите близки за великденските празници. Възрастните гъркини не пропускат да си вземат тигани и тенджери на ниски цени в сравнение с тези в родината им.

"Търсят трайни хранителни продукти, които да подредят на великденската трапеза, най-вече шоколадови изделия. Не смеят да купуват яйца, пък и е още рано. Най-голям е напливът в навечерието на празника. Тогава правят сериозни обороти, но за всяко нещо се пазарят", споделят търговци в южния град.

Не по-различно е положението и в Гоце Делчев, където също е пълно с гърци. "Пълним торбите с различни храни. За Великден купуваме много дрехи, обувки и сувенири за подаръци. При вас стоките са два пъти по-евтини", казва Йоанис Константинидис, който живее в село до град Като Неврокопи.
 

Коментари Напиши коментар

59

Semki grivast

преди 5 години

Iztegliat si parite ot bg bankite s nego...?!:-)

58

от далече

преди 5 години

До До 68
Хайде малко по-спокойно и да говорим истината.Аз започнах работа като инженер проектант на 01.10.1981 год.Заплатата ми беше 155.00лв.Може за комунистите с партиен билет да е била 20лв повече,но за простосмъртните беше 155.00

57

Анонимен

преди 5 години

През 80-те Гърция не я брояхме за държава .Да се надяваме , че пак ще стане така