Снимка: архив, Булфото

Нека от този връх да дадем клетва да не подменяме историята, призова от връх Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова.

Над 10 хиляди души се събраха при Паметника на Свободата, за да отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България.

"Скъпи съотечественици, родолюбци, нека от тук, от този връх, днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на просветени и на патриоти", каза в словото си на връх Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова.

По думите й не бива да има никакви пари - хиляди и милиони - за програми, в които да четем за съжителство и за присъствие, а за такива, в които да четем за робска участ, продължила пет века по българските земи и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение, за възход и напредък на Отечеството ни.

Заради многохилядното множество от граждани, пожелали да се изкачат в този ден на върха, по пътищата от Габрово и Казанлък към Шипка се образуваха километрични колони от коли, които забавиха началото на тържеството с 45 минути.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметът на Габрово Таня Христова, представител на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Стара Загора и на Габрово, народни представители от Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с габровски свещеници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase