Снимка: Булфото

Вече втора седмица промените в учебните програми по история и литература остават в центъра на случващото се в страната. Темите робство или съжителство, съдбата на "История славянобългарска" и "Даваш ли, даваш, Балкаджи Йово" предизвикаха истинско недоволство от хиляди българи, които се обявиха срещу готвените промени.

И докато дискусиите вървяха с пълна сила, на премиера Бойко Борисов му писна и реши да вземе главата на просветния министър Тодор Танев.

Решението му пък постави в трудна ситуация Реформаторите, които трябваше да обявят името на новия образователен министър. Е, това решение вече е взето и на Меглена Кунева се пада да продължи реформите в сектора.

В разгара на дискусиите екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели за тяхното мнение какви ги свърши МОН с идеите си за новите програми. Анкетата предизвика сериозен интерес сред нашите читатели, като в нея се включиха над 4 200 души.

Почти ¾ от отговорилите – 73%, са категорични, че скандалните твърдения в новите програми никак не са случайни и целят обезличаването ни като нация. Други 13% пък смятат, че промените са "поредна глупост, целяща да обърква и лъже децата".

Едва 4% от отговорилите смятат, че нищо кой знае какво не се е случило, а недоразуменията в програмите са просто малка некомпетентност на чиновници.

Други 3% пък си признават, че не виждат защо се вдигна толкова шум по казуса, след като в министерството си има експерти и най-нормалното нещо е те да вземат решения по учебните програми.

Едва 3 на сто от анкетираните харесват новите програми, защото според тях те са по-съвременни.

Останалите 4% от хората пък смятат, че няма особено значение какво точно пише в учебниците, защото надали някой ученик ще им обърне особено внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase