Снимка: Reuters, архив

Дилъри на кръв във Велико Търново търгуват литъра срещу 200 лв. За последните 4 години цената на черно е скочила почти двойно. Търговците работят по обяви, които са разлепили в района.

"По принцип искаме по 100 лв за половин литър, но можем да се спазарим и за по-евтино. Можем да се договорим за 60- 70 лева, но по-малко от 50 лв няма кой да продаде", обяснява пред "Труд" мъж, чиито телефон е посочен в една от обявите.

За съжаление много често се налага да се търсят услугите на подобни лица. Препатили споделят, че щом се касае за живота на близки хора, могат да извадят и 1000 лв без да се пазарят. Такива пациенти обикновено нямат много време за дълги разговори и се съгласяват на всякакви условия.

Дилърите са организирани в стройна схема и се подкрепят. Ако един вече е давал кръв наскоро, друг от семейството го замества и продава. В схемата са включени цели родове и приятелски семейства. Месечно от подобна схема се изкарват добри пари, а "дарителите" дори не се притесняват за собственото си здраве. Твърдят, че кръводаряването е полезно за имунната им система.

Нуждаещи се споделят, че понякога кръвните изнудвачи са единственото им спасение и са благодарни, че все пак ги има и с тяхна помощ са спасени много хора.

Проблемите с липсата на кръв започват след закриването на наборната военна служба. Преди години войници и курсанти от старата столица с охота ставали донори срещу няколко дни отпуск.

"Мисълта за родното място, красивата приятелка и тежката военна служба се отразяваше ползотворно на кръвните центрове. Професионалната армия обаче сложи край на добрата практика от недалечното минало и постави хематолозите в патова ситуация", коментират медици.

Началникът на Отделението по трансфузионна хематология към областната болница в болярския град д-р Мариана Витанова е инициатор на десетки кръводарителски кампании. Тя апелира донорството на кръв да бъде популяризирано още в ранна детска възраст и хората да придобият дарителска култура.

"За тази година кръводарителите са близо 2200 души. Доброволците са едва 400. Преди да закрият задължителната казарма сме взимали кръв от 240 души на ден, а сега от по 10 и 20 души", казва д-р Витанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase