Снимка: архив, БулФото

Бум на кражбите на коли у нас - близо 9% повече са откраднатите автомобили през 2015-а в сравнение с миналата година, съобщи bTV.

От началото на годината досега у нас са откраднати над 3600 коли, с 600 повече от 2014-а.

Най-много са посегателствата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Най-драстичният скок на автокражби е в Смолян - над 300%. Миналата година оттам са откраднати 4 автомобила, а сега - 13. В Силистра също има 200% ръст - от 6 през 2014-а, сега посегателствата са 18.

Една от причините, заради които има ръст в автокражбите, е, че дори и да хванат крадец, полицаите много трудно могат да съберат доказателства срещу него.

За да дадат един крадец на прокурор, полицаите трябва да го хванат не да разбива колата, а да я кара. Трябва да има самопризнание, а също и свидетел. Това изискват текстовете от закона, които са от 1968 година. И въпреки че са внесли предложения в парламента, те още не са гласувани.

"Отнемат даден автомобил, откарват го в даден гараж в столицата, разглобява се, после авточастите се разпродават по автоморги и така автомобилът изчезва", разясни Пламен Максимов от сектор "Престъпления, свързани с МПС" - СДВР.

За автоморгите, които пласират части от разфасованите коли, също няма нито закон, нито контрол, твърдят полицаи. А печалбите са огромни.

"Той, ако го купи за 1500, към 3 до 4 хиляди лева му е печалбата. Като затвори кръга, направете си сметката за 10 автомобила. Сумата става огромна, към 30-40 хиляди лева на месец”, изчисли Максимов.

Другата схема е скъпи возила да се продават с фалшифицирани документи.

Полицаите, които разследват автокражбите, се надяват парламентът да гласува скоро поправки в закона, които да криминализират не само шофирането на крадена кола, но и разбиването й. Твърдят, че така ще им е по-лесно да предават автокрадците на прокуратурата.

Коментари Напиши коментар

37

Наблюдател

преди 7 години

Крадците, изобщо престъпността е следствие съответното законодателство. Тези които са в основата и ни се представят за т.н. "народни представители".

36

Анонимен

преди 7 години

Обикноивенно действат в тандем : Крадец-Милиционер!Системата е бетон, няма кола а и няма улики!

35

Анонимен

преди 7 години

"Най-драстичният скок на автокражби е в Смолян - над 300%. Миналата година оттам са откраднати 4 автомобила, а сега - 13. В Силистра също има 200% ръст - от 6 през 2014-а, сега посегателствата са 18."Математиката на някого май е слаба...