Снимка: Булфото, ахрив

В България почти всеки трети стопанин, който е управлявал или обработвал земеделско стопанство, е бил над 65 годишна възраст или вече в пенсия, сочи анализ на Евростат управлението и обработването за земеделските стопанства в ЕС през 2013 година.

През въпросната година близо 37 на сто от фермерите у нас са били над 65 години; във възрастовата категория 55-64 години са били 25 на сто от стопаните у нас; между 45-54 години - 18 на сто; между 35-44 години - 13 на сто, а под 35 години - 6 на сто, отчита европейската статистика.

В България за 10 години драстично е намалял броят на земеделските стопанства, като през 2013 година у нас те са били около 250 хиляди или спад с около 62 процента, сочи анализът.

За сметка на това страната ни е една от малкото в ЕС, в които за едно десетилетие /2003-2013 г./значително се е увеличила обработваемата земеделска земя - ръст от 60 на сто при средно увеличение за ЕС за десет годишния период от 0,1 на сто.

Като цяло най-възрастни земеделски стопани над 65 години в ЕС са регистрирани в Португалия - близо 50 на сто, в Румъния - 41 на сто, Италия - 39 на сто.

Най-младите европейци, които управляват земеделски стопанства в ЕС има в Полша - 12 на сто, Австрия - 11 на сто, както и в Люксембург и Франция - по 9 на сто.

Близо една трета от всички земеделски стопанства в ЕС се намират в северната ни съседка Румъния - над 3,7 млн. стопанства, следвани от Полша - 1,4 млн. Италия и Испания - по 1 милион и др.

Най-ефективно се използва земеделската земя в Испания и Франция - близо 30 на сто от земеделската площ, а най-голям спад в използването на земеделска земя е отчетен в Кипър - минус 30 на сто, Австрия - минус 16 на сто и Словакия - минус 11 на сто.

През 20013 г. най-висока средна стойност на използвани земеделски площи са регистрирани в Чехия - 133 хектара, Великобритания - 93 хектара, Словакия - 80 хектара, Дания - 67 хектара, Люксембург - 63 хектара и др.

Като цяло в ЕС за отчетения период са били обработвани 174 млн. хектара земеделска земя и е имало около 10,8 милиона земеделски стопанства. Между 2003 и 2013 г. обаче земеделските стопанства в ЕС са намелели с около 4 милиона, докато обработваемата земеделска земя се е запазила в същите параметри, отчита Евростат.

Почти 3,5 милиона от стопанствата /или около 31 на сто/ са били управлявани или обработвани от лица на възраст над 65 години, а само 6 на сто от фермерите в ЕС са били под 35 години.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

MNOGO QSNO 4E 6TE NAMALAVAT ZEMELDELCITE V BG,KATO RAZDFAVAT SUSIDITE NA NA6I I VA6I,I KOITO PAK GI VZEME TO NE ZA DA RABOTI AMI DA OT4ITA SAMO DEINOST,ZA TOVA I PO4TI VSI4KATA SELSKOSTOPASNA PRODYKCIA I ZEMELSKA SI E VNOS

7

ник

преди 5 години

Знаете ли,че едрите земеделци,не ги проверяват,ако случайно ги проверят им се обаждат предварително,а малките ги глобяват без дори да са проверени в тяхно присъствие!Това разбира се става с много без отчетни пари! Затова *** ще печелят изборите!Имного предприятия рекетират !

6

ник

преди 5 години

Така ще е ,като Борисов продължава да намира министърки по пътищата !Знаете ли какви тъпотии направи Танева за една година?Правят всичко възможно малките земеделци да отпаднат и земята да се даде на няколко десетки олигарси,които после се отблагодаряват на управляващите!Такава корупция и шуробаджанаштина никога не е имало до сега!