Снимка: архив, Булфото

Експерти казват, че кучето е сърце, обвито в козина. Те са навсякъде около нас – по улиците и във входовете. Кой иска да се грижи за тях и как го прави? В много страни по целия свят има бездомни животни.

На някои места това не е проблем, но на други на скитащите кучета и котки се гледа като на напаст, подлежаща на унищожение. От древността до наши дни наричат кучето пръв приятел на човека. Как стана така, че някои от нас възприемат тези четириноги като враг?

Още по темата

Безразборното размножаване е основната причина за появата на бездомни кучета на улицата, заяви д-р Маргарита Чанкова от фондация "4 лапи". Според нея е важно да се кастрират животните, за да може да се контролира популацията.

"Апелирам всеки, който има домашен любимец, до го кастрира, ако няма как да се грижи за поколението му. Това е отговорното отношение към самото животно, както и към обществото", каза д-р Чанкова в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

Тя каза още, че българите не са свикнали да осиновяват кучета, защото са предубедени към непородистите животни. По нейни думи обаче бездомните кучета са също толкова добра компания за хората, колкото и другите.

"В обществото има предрасъдици. Хората обичат да се хвалят със своя домашен любимец. Но вместо да се хвалят с неговия характер, те се хвалят с това как изглежда, с цветовете му, с формата на ушите, на муцуната", коментира тя.

Според нея хората трябва да променят негативното си мнение към бездомните животни и да разберат, че те са същите като породистите. Тя посочи, че никое животно не заслужава да е на улицата, защото там го дебнат всякакви опасности.

Д-р Маргарита Чанкова уточни, че трябва да се внимава с какво се хранят кучетата, защото някои храни могат да им навредят. Такива например са пилешките кости, защото те се чупят и водят до перфорация на храносмилателната система и тежки операции.

"Нашите кухненски отпадъци също не са подходящи за животните, защото в тях има много подправки, сол", допълни тя.

Според Димитър Трифонов, който има център за животни, е важно да се развиват приютите у нас.

"По-добре кучето да е в приют, защото там може и да се подобри поведението му. Там е мястото, където доброволци могат да помогнат за поведението на кучето, за неговата социализация. В приюта кучетата се срещат с положително човешко присъствие", коментира той.

Според него да вземеш куче от улицата е като да вземеш вълк от гората и трябва да се работи върху поведението му.

"Улицата - това е дива среда. Бездомните кучета скитат, мигрират, нямат определено скривалище, където да ги намериш", добави той.

Според Диана Костова, която е направила филм за бездомните животни, хората са виновни, че кучетата са по улицата. По думите ѝ никое животно не би избрало този живот, а ще предпочете да бъде у дома, където ще има спокойствие и храна.

"Целта на филма бе да покажем на хората как могат да контактуват с кучетата и как да не се размножават толкова много. Искахме да покажем, че кучетата на улицата са там заради нас", разказа тя.

Според нея не всеки трябва да си вземе куче от приют, но всеки трябва да има отношение към проблема.

В Холивуд обаче се оказва, че е модерно да осиновиш куче. Вижте повече за домашните любимци на звездите във видеото на предаването "Днес":
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase