Снимка: архив БТА

"Рязането на бюджета не е реформа, а националната сигурност не е счетоводна операция", заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната. "Реформа е такова действие, което води до повишаване на способностите и ефективността", заяви той.

Той обясни, че по-скоро правителството е на колене, а не полицаите и че ситуацията е дълбока криза, на фона на големи събития, които се трупат на нашите граници. По думите му, работата на полицаите е договор между полицията и обществото.

"Нарушаване на този принципен договор накара полицаите да излязат на протест. Търси се реформа, но редно ли е да чрез орязване на парите. Лошото управление на ресурсите и това, че са малко е другият проблем. Рязането на бюджета не е реформа", настоя той пред bTV.

"Бойко Борисов в никакъв случай не е посредствен човек, нито министрите, но това с тази реформа е грешка, която не е била предвидена", определи я той, като подчерта, че военните служители също "стискат зъби" и че нещата при тях също не са наред.

Бойко Ноев поясни, че полицията не е ефективна, е че няма средства. "Това е проблем, който трябва да се реши. Може да стане само с повишаване на бюджета. Това е големият въпрос, който трябва да се разгледа на Консултативния съвет не. Нека да погледнат какво се случват с държавата и националната сигурност", добави той.

Ситуацията с рефрмите в сектор "Сигурност", които бяха оттеглени, Бойко Ноев определи като политически автогол.

"За да излезе Борисов силен, трябва да си посипе главата със сол", поясни той като добави, че премиерът трябва да си признае, че са сгрешили с министрите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase