Снимка: Булфото, ахрив

Голяма част от катастрофите у нас са поради незнание, задремване. Всяка седмица има 2-3 семейни катастрофи - баща убива децата си, мъж - жена си, обяви експертът Алекси Кесяков на дискусията "Закон, за да сме живи".

"Пътната инфраструктура не реагира на войната по пътищата", смята още той.

" Тя не предлага добра услуга на своите граждани. Трябва да има и организационни мерки, които да ангажират с проблема общини, фирми, училища", отбеляза той.

"При свалянето на регистрационните табели на МПС при нарушение, ще бъдат сваляни само предните номера, а задните ще остават върху колата", уточни от своя страна шефът на КАТ Тенчо Тенев по време на дискусията, организирана от "24 часа".

Той каза това по повод на съмнения на застрахователи - кой ще поеме плащането за сваляне на болтове на задните табели.

"И преди сме сваляли само предните номера, ще го правим пак", обясни Тенев и добави, че в КАТ имат хубави стикери: "Спрян от движение", които вероятно ще бъдат ползвани пак.

Още по темата

Шефът на транспортната комисия Гроздан Караджов съобщи, че много преди решението на ВАС срещу издаването на фишовете от мобилни камери, ефектът от тях е започнал да намалява. Само година след това е станало ясно, че фишовете не са плащат.

"Да се промени закона за административните санкции. Той е архаичен и обслужва социалистическото общество", настоя той.

"Има огромни количество записи, които няма кой да гледа сега в МВР", добави той.

"Ако имате записи на 10 човека трябва да имате и 10 човека, които за ги гледат. Без такава завързана мярка никой няма да ви има доверие", обърна се той към представтелите на КАТ.

По думите на Караджов е нужен ефективен контрол на пътя и бърза намеса на прокурор, а не камери. Според него поставянето на камери има психологически ефект от евентуално наказание. Той обаче посочи, че жертвите на ПТП-та са се увеличили месеци преди Върховният административен съд да отмени глобите с фиш от мобилните камери, а сега след връщането им има отново увеличение на убитите и ранените.

"Гонките може да се преследват като хулиганство по Указа за дребното хулиганство или като текст от член 325 от Наказателния кодекс, който се отнася до хулиганството", каза от своя страна зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. 

"Да организираме места, където да има такива гонки. Индивидуални частни места, където да бъдат провеждани. Не е толкова безобидно, колкото някои се опитват да го представят. Съдебната власт ще може да различи наистина опасните и тези, които са безобидни. Много от гонките се организират предварително в интернет. Правят залози и съвсем не са безобидни", каза още Петков.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

и кво сега - тия вчера в тунела сигурно са си правили гонки? Е пък вземете им свалете табелите... глупаци

10

Стига

преди 5 години

Тролчета, престанете да споменавате тази и онази партия, опорни точки. Тук става въпрос за човешки живот... Истината е, че всички ние загърбихме човечноста и се превърнахме в егоисти и единаци. Мислим се за велики и най-важни. Караме скъпи коли и сме повече от останалите. Да, ама не! Пробвайге, проявете толерантност дори и другия шофьор да е арогантен. Покажете, че сте по-добри, а не по-големи ***.

9

Правилно №14...

преди 5 години

Така е , когато те управляват ОТРОЧЕТАТА на примитивите от БКП и ДС!
Така е в "пост-соц-***" ....!

Мисли като идеш да гласуваш пак....!