Снимка: архив Булфото

Днес България празнува 107 години от обявяването на Независимостта й.

На този ден през 1908 г. независимостта е провъзгласена с манифест от цар Фердинанд I в историческата Иван-Асенова църква “Св.Четиридесет мъченици” във Велико Търново.

Старата столица ще е център на тържествата, посветени на празника.

Денят ще започне с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. Четиридесет мъченици", съобщиха от общинската администрация.

Там ще бъде прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава на 22 септември 1908 година.

От 9.00 часа в двора на храма ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "В. Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Военният ритуал за издигане на националното знаме ще започне в 10.30 часа на крепостта "Царевец". Празничното шествие от Царевец до паметника "Майка България" ще започне в 11.30 ч., то ще бъде водено от участниците в Международния фестивал на военните духови оркестри.

По инициатива на Регионалния исторически музей през деня ще бъдат организирани екскурзоводски обиколки "По стъпките на българската държавност".

Гостите и жителите на града могат да се включат в голямото търновско хоро, което ще започне от 18.00 часа пред сградата на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", припомнят от общината.

Тържествената заря-проверка, посветена на Независимостта, ще се състои на площад "Цар Асен", пред крепостта "Царевец", от 19.30 часа.

Празничният ден ще завърши със спектакъла "Царевград Търнов - звук и светлина".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase