Снимка: архив, Булфото

Как да оцеляваме в опасни ситуации, като пазим природата и щадим животните, ни учат млади планинари в интернет сериал.

Всяка седмица ще излиза по един епизод, началото е на 14 септември.

"Заснехме първия сезон - 10 епизода, като всяка седмица ще излиза по един епизод, всеки понеделник в YouTube канала What It Takes to Survive", разказаха пред БТА инициаторите - Цветан Найденов, с над седем години опит в планинарството и оцеляването, завършил инструкторски курс в Академията по оцеляване на Беър Грилс - прочутия британски пътешественик, писател и телевизионен водещ, и Светослав Атанасов - любител на приключенията, с повече от пет години опит.

Началото е на 14 септември, финалът - на 16 ноември. Трейлърът вече може да се види в YouTube.

Сериалът е сниман в Гърция и в България - на остров Кефалония, на Витоша, около село Вакарел и в гората в столичния квартал "Дианабад".

"Всичко е изцяло на английски език, защото решихме, че субтитрите само отклоняват вниманието на хората от действието, освен това английският език е основен във YouTube и също така хората по цял свят го говорят, вече почти без изключения", обясниха младежите.

Те приканват хората да се грижат за опазването на природата и в никакъв случай да не нараняват или убиват животни - от най-малките до най-големите, освен ако животът им не е застрашен и/или се намират в ситуация на оцеляване.

"Излезте и се впускайте в приключения, но бъдете умни, пазете се и се забавлявайте!" - призовават Цветан Найденов и Светослав Атанасов.

Те уточняват, че не са експерти в тази област и не се мислят за такива. Цитират и великия Чарли Чаплин: "Животът е прекалено кратък, за да бъдем нещо повече от любители".

"Обаче сме много големи ентусиасти и всеки ден учим и откриваме нови неща! И тъй като освен тези неща се занимаваме с кино и всякакви видове спортни и екстремни активности, решихме да представим нашия скромен опит на всички, които имат желание да се запознаят с някои начини на оцеляване“.

„Всички техники са лично изпробвани и проверени. Решихме да ги покажем във филмов вариант, а не в риалити, за разлика от всички предавания за оцеляване, които сме гледали, защото смятаме, че е хубаво човек да се опитва да създава нови неща, а не да копира", казаха инициаторите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase