Снимка: Reuters, архив

В разгара на сезона на зимнината олиото поскъпна с цели 13%. Литър се търгува за 1,83 лв. на едро без ДДС, докато миналата година по същото време цената е била 1,62 лв., пише "Монитор".

В същото време цената на олиото в Ротердам се е изравнила с миналогодишната – $815 за тон, съобщиха от Софийската стокова борса.

Въпреки ръста на цените у нас специалистите не се притесняват от големи ценови катаклизми, защото при всяко повишение започва масиран внос, който натиска цените надолу.

Месец-два след жътвата на слънчогледа у нас ще има по-евтино олио, убеден е шефът на ССБ Васил Симов. След последните прогнози на Световния съвет по зърното цените на слънчогледа паднаха рязко. По-слаба ще е реколтата за ЕС, за България се очаква в складовете да приберат 1,8 млн. тона.

Цената на захарта пък пада. Домакините, които слагат компоти по това време може да си я напазаруват на едро в пакети по 1 кг по 1,03 лева без ДДС.

Спад има и в цената на пшеницата. На годишна база цената е средно с 20 на сто по-ниска от миналогодишната. Въпреки това цената на брашното остава като миналата година – 68 стотинки за килограм на едро и без ДДС.

Коментари Напиши коментар

7

dipi

преди 6 години

auuu, po ovcheto i kraveto meso pak shap, sin ezik i salmonela, auuuu :((( sigur varvi pak bez pari

6

:))

преди 6 години

А ските- защо поскъпват кънките и ските??

5

аn

преди 6 години

Гласувайте масово за кмет, за да вървим напред.